Jordbruksroboten ”Thorvald” ruller rundt i drivhuset der han jobber både dag og natt, nå også som bærplukker. Foto: Simen Myhrene

Roboten ”Thorvald” plukker bær

For to år siden reddet landbruksroboten ”Thorvald” jordbærene fra meldugg. Nå plukker han bærene også.

 2016 slet jordbærbøndene med mugg i åkeren. Ett år etter kom redningen for norske jordbærbønder – landbruksroboten ”Thorvald” skulle fjerne meldugg ved hjelp av UV-stråler. Det startet som et samarbeid mellom Lier-bedriften Myhrene AS, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Norsk institutt for bioøkonomi og PI-bedriften Grønn Næringskompetanse. 

Formålet med prosjektet var å finne kjemikaliefrie måter å bekjempe sykdom og skadedyr på i matproduksjonen. 

Storfornøyd

Jordbærbonden og daglig leder Simen Myhrene viser til et vellykket testprosjekt som rusler og går. – Som vertskap for uttesting får vi være med på utviklingen. Vår oppgave er å rapportere hva som fungerer og ikke fungerer, forteller Myhrene. 

Det er to år siden landbruksroboten flyttet inn hos Myhrene. Han jobbet først på nattestid med å behandle jordbærene uten sprøytemidler ved hjelp av ultrafiolett lys. ”Thorvald” er en robotisert form for traktor og kan designes til å gjøre flere oppgaver. 

Seks sekunder på ett bær

– ”Thorvald” blir smartere og nå har utviklingen kommet så langt at han høster avlingen i tillegg til å ta vare på den. I dag bruker Thorvald seks sekunder på å plukke ett jordbær. Han har to armer og vil med tiden bli med effektiv, sier jordbærbonden sok legger til at utviklingen går raskt og at robotisering nærmest har blitt hyllevare. 

– Det benyttes mer software i jordbruket enn noen gang. Vi bruker blant annet mye GPS for å orientere robotene på jordet slik at de ikke går utenfor avlingene, opplyser Simen Myhrene.