Storfint besøk i Næringsforeningens nye lokaler i Drammen fredag kveld der bærekraft og en ”Sustainable Valley” mellom Kongsberg og Asker var i fokus. Fra venstre: Lokallagsleder i Drammen Venstre; Timo Nikolaisen, Venstre-leder og statsråd; Trine Skei Grande, Venstres gruppeleder i Drammen kommunestyre; Anders Wengen, daglig leder Rune Kjølstad og leder for strategi og næringsutvikling, Cecilie Brunsell i Næringsforeningen. Foto: Per-Jan Brekke

Skei Grande roser planer om ”Sustainable Valley”

Statsråd og Venstre-leder Trine Skei Grande ble imponert over Næringsforeningen og Glitrevannverkets rykende ferske plan om en ”Sustainable Valley” mellom Asker og Kongsberg da hun besøkte foreningen fredag.

Det var Venstres gruppeleder i Drammen kommunestyre; Anders Wengen, som hadde invitert Venstre-leder og Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til Næringsforeningens nyoppussede lokaler på Bragernes.   – Næringspolitikk er viktig for oss som nå skal være med å styre det nye Drammen. Derfor mente vi det var på sin plass å invitere Venstre-lederen hit til Næringsforeningen i Drammen, påpekte Wengen.

Grande var dagen før i Lier der hun besøkte gründer og gårdbruker Marius Egge. – I dag var jeg innom gården igjen og kjøpte med meg hjem noen julegaver. De driver virkelig bra gårdbrukerne ut i Lier. Mye flott gründerskap, sa en smilende statsråd til drammen24.no før hun gikk inn i møte med Næringsforeningen.

”Sustainable Valley”

Tema for møtet var å få en innsikt i næringslivet i Drammensregionen med spesielt fokus på bærekraft og innovasjon. Og etter å ha presentert alt det Næringsforeningen for Drammensregionen jobber med kunne daglig leder Rune Kjølstad også informere litt om et helt rykende ferskt prosjekt. Det dreier seg om de svært så ambisiøse planene om en ”Sustainable Valley” mellom Asker og Kongsberg med nye Drammen som en drivende kraft i midten.

– Dette er det vi kaller for neste steg innen bærekraft, altså Bærekraft 2.0. For det må gjøres noe helt drastisk for å nå miljømålene, og da må alle krefter samarbeide for at vi skal lykkes. Derfor vil vi nå forsøke å etablere en ”Sustainable Valley” som virkelige gir oss et løft i riktig retning her på Østlandet, sa en engasjert Kjølstad.

– Bærekraft-prosjektet virker som et kjempespennende og veldig bra initiativ av Næringsforeningen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun besøkte Næringsforeningen og daglig leder Rune Kjølstad fredag kveld. Foto: Per-Jan Brekke

Stor respons

Det er Næringsforeningen og Glitrevannverket som har gått sammen om planene, mens Buskerud fylkeskommune har gått inn med midler. I første omgang dreier det seg om å kartlegge mulighetene for en ”bærekraftig dal” i aksen mellom Asker og Kongsberg. Og i følge Rune Kjølstad så har responsen vært veldig stor.

– På grunn av flere pågående kommunesammenslåinger så har de endelige bekreftelsene fra de involverte kommunene latt vente litt på seg, men jeg er overbevist om at alle kommer til å delta i prosjektet etterhvert. Og samtlige bedrifter vi har vært i kontakt med stiller seg positive til å delta i samarbeidet om å etablere en ”Sustainable Valley”  med et bærekraft-fokus på alt fra vann, infrastruktur, kretsløp og grønn mobilitet til energi, landbruk og opplevelser, forklarte han.

Grande: – Kjempespennende prosjekt

Og Venstre-leder Trine Skie Grande lot seg imponere og inspirere av både Næringsforeningens arbeid og ikke minst av det nye prosjektet.

– Næringslivet i Drammen synes å være veldig koordinerte, og det er helt tydelig et stort potensial her. Bærekraft-prosjektet virker som et kjempespennende og veldig bra initiativ av Næringsforeningen. Det er jo dette som er fremtiden og det mye handler om, nemlig å samarbeide og dele. I Drammen er det blant annet viktig at eksempelvis gründer-huben deler kunnskap med helse-huben og omvendt slik at vi får til et grønt skifte, eller grønn vekst som jeg heller vil kalle det. Det grønne skiftet må nemlig være lønnsomt. For vi må jo ha vekst for å ha noe å dele, påpekte Venstre-lederen.